Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш настоя, че Северна Корея трябва

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш настоя, че Северна Корея трябва
Коментари Харесай

ООН иска Северна Корея да се върне към преговорите

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш настоя, че  Северна Корея би трябвало да се върне към договарянията, целящи да накарат Пхенян да се откаже от програмата си за нуклеарни оръжия, заяви " Ройтерс ".
 Президентът на Южна Корея плаши с преустановяване на междукорейския боен пакт
Президентът на Южна Корея плаши с преустановяване на междукорейския боен пакт

Това ще се случи, в случай че КНДР още веднъж наруши нейното въздушно пространство

Северна Корея е обект на наказания на Организация на обединените нации от 2006 г . насам поради нуклеарната си стратегия и програмата за балистични ракети. Така наречените шестстранни договаряния за денуклеаризация - сред Северна Корея, Южна Корея, Китай, Съединените щати, Русия и Япония - бяха в застой през 2009 година

Преговорите сред севернокорейския водач Ким Чен Ун и тогавашните Съединени американски щати Президентът Доналд Тръмп през 2018 година и 2019 година също се провали. Оттогава Китай и Русия настояха за облекчение на глобите на Организация на обединените нации за филантропични цели и за привличане на Пхенян към договаряния.

" Незаконната стратегия за нуклеарни оръжия, преследвана от Корейската народнодемократична република, е ясна и сегашна заплаха ", сподели Гутериш.

Той направи изказването по време на съвещание на Съвета за сигурност по отношение на върховенството на закона, управлявано от японския външен министър Йошимаса Хаяши.

 Съединени американски щати загрижени от провокациите на КНДР
Съединени американски щати загрижени от провокациите на КНДР

Призовават да приключи своето безконтролно и ескалиращо напрежението държание

" Задължението на КНДР е да извърши интернационалните си отговорности и да се върне на масата за договаряния ", сподели Гутериш.

Мисията на Северна Корея към Организация на обединените нации в Ню Йорк не отговори незабавно на искане за коментар по отношение на забележките на Гутериш. Но през ноември външният министър на Северна Корея упрекна Гутериш, че е на страната на Съединените щати и не съумява да резервира безпристрастност и обективност.

Северна Корея желае анулация на глобите на Организация на обединените нации и Съединени американски щати.

Съединените щати обявиха, че Северна Корея би трябвало да реши дали ще взе участие в договаряния по отношение на програмата си за нуклеарни оръжия. Северна Корея отхвърли молбите на Съединени американски щати за дипломация, откогато президентът Джо Байдън наследи Тръмп през януари 2021 година

Миналата година Северна Корея възобнови тестванията на междуконтинентални балистични ракети за първи път от 2017 година Тя също по този начин се приготви да отвори още веднъж своята нуклеарна тестова площадка, повишавайки вероятността за нов тест на нуклеарна бомба за първи път от 2017 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР